Wijnkenner word je niet zomaar. En dan heb je nog de combinatie tussen wijn en eten; hoe vogel je nu uit wat voor gerecht je kookt bij die heerlijke casa silva chardonnay semillon die je van je moeder kreeg bij je housewarming? Laten we er samen eens naar kijken, en maak je er vooral niet te veel zorgen over. Laten we gaan wijnen!
Niet te wijn-ig!
Wijn is er in alle soorten en maten. Er is rood, wit, rosé en alles daartussenin. Allereerst is het goed om te leren wat voor wijn jij lekker vindt. Er zijn namelijk oneindige combinaties te maken tussen wijn en eten, maar als je geen kennis hebt over wat je daadwerkelijk lekker vindt, heeft het niet zoveel zin. Ikzelf ben bijvoorbeeld een rode wijndrinker; specifiek de merlot en de malbec, met hun diepe, rijk fruitige en soms zelfs bittere smaken. Ik kan helemaal geen witte wijn drinken, zowel droog als zoet krijg ik het kippenvel van. Rosé lukt wel, maar ik heb toch echt het liefst een glaasje rode wijn. Sta jezelf dus eerst toe om wijn te leren kennen zoals het is, en erachter te komen of je het überhaupt lekker vindt. En onthoudt; er is geen fout of goed, alleen jouw smaak. Plus, als je een goede rode wijn wil vinden heb ik een truc: koop een fles met een dier op het label. Dan mis je nooit!
En dan nog even dit
Om wijn en eten te leren combineren is het goed om smaken te leren kennen. Dat is eigenlijk wat het is; de smaak én andere eigenschappen van de wijn moeten aansluiten of juist contrasteren met de smaak en andere eigenschappen van het eten. Een rode wijn is bitterder dan een witte wijn en een rosé; die zijn een stuk zuurder. Zoete wijnen zijn, logischerwijs, zoeter. Nog een paar huisregels: de wijn moet zoeter óf zuurder zijn dan het eten. Als ze op hetzelfde niveau zitten qua smaak werkt de combinatie niet. De wijn moet ook ongeveer even intens zijn als het eten; als je een intense rode wijn drinkt bij een lichte salade, zul je een gekke combinatie ervaren. Rode wijn combineert van nature bijvoorbeeld het beste met vleesgerechten met wat diepere, zwaardere sauzen en groenten, zoals bijvoorbeeld een stoofpot. Dit vooral omdat rode wijn ook een intense, diepe, zware smaak heeft.
Leer rustig de wijn van jouw keuze kennen, en vervolgens pas wat voor eten erbij past. En vergeet er niet van te genieten!